De mogelijkheden van het B-rijbewijs

Tijdens je rijlessen leer je een auto besturen en inspelen op allerlei verkeerssituaties. Ondanks dat gaan mogelijkheden van het rijbewijs B verder dan alleen auto rijden. Hoewel de afgelopen jaren de mogelijkheden wel minder geworden zijn kan er nog best wat.

Mag ik scooter rijden met mijn rijbewijs B?

Een centje bij verdienen als pizza bezorger maar wil je dit niet met de fiets doen? Begrijpelijk maar dan heb je wel een geldig rijbewijs nodig. Hoe kan je achterhalen of het rijbewijs wat jij hebt voldoende is om het voertuig van de werkgever te besturen? Wanneer er achter op je rijbewijs niet alleen achter de B (autorijbewijs) maar ook achter AM (Snorfietsenrijbewijs) een datum staat, betekend dat dat je ook een snorfiets, brommer, scooter of brommobiel mag besturen. Het AM rijbewijs krijg je automatisch bij het behalen van het B rijbewijs. Dat maakt het apart halen van een rijbewijs voor je scooter overbodig of je moet echt niet kunnen wachten, want het behalen van het AM rijbewijs mag al vanaf 15,5 jaar. Voor zwaardere motoren heb je een A1 rijbewijs of hoger nodig.

Een aanhanger trekken met mijn autorijbewijs?

Het trekken van een aanhanger of caravan is een ingewikkelder verhaal, maar ook dat is een van de mogelijkheden van het rijbewijs B. Hiervoor zijn hele specifieke regels opgesteld, wat niet wegneemt dat je geen aanhanger mag trekken met je rijbewijs B want dat mag WEL. Wat je met een normaal rijbewijs B (zonder aanvullingen) mag trekken is onderverdeeld in 3 categorieën.

  1. Wel = Rijbewijs B = Je mag een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen) of > 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.
  2. Niet = Rijbewijs B + 96 code = Je mag iedere aanhanger trekken als het gewicht van de auto en aanhanger samen niet meer is dan 4.250 kg (lege gewicht + laadvermogen).
  3. Niet = Rijbewijs BE = Je mag een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) mits je BE rijbewijs gehaald is na 19 januari 2013 anders gelden er andere regels met betrekking tot het maximum gewicht (Rijksoverheid, Aanhanger trekken met rijbewijs BE).

Zodra je een autorijbewijs bezit mag je dus een aanhanger trekken. Let er wel op dat u een witte kenteken plaat op de aanhanger bevestigd waarop het kenteken van de auto staat. Doet u dit niet of is deze niet goed leesbaar dan kan dat u een boete van €140 opleveren. Ook moet de lading zijn afgedekt door een zeil of net, zodat andere weggebruikers geen last hebben van uw lading.

Grote bus of kleine vrachtwagen besturen?

Een echte bus of vrachtwagen besturen kan natuurlijk niet met je rijbewijs B, hiervoor zijn de C en D rijbewijzen in het leven geroepen. Toch hebben motorvoertuigfabrikanten verschillende oplossingen bedacht. Er zijn speciale “lichte vrachtwagens” die bestuurd mogen worden met een rijbewijs B tot een maximaal gewicht van 3500 kg (TTM).  Wanneer je hierboven komt kan dat een bekeuring opleveren wegens over belading, ongeacht het soort rijbewijs van de bestuurder. Het gaat dan om over belading want overbelasting is iets voertuig technisch en niet rijbewijs technisch. Eén van de redenen om toch te kiezen voor een “lichte vrachtwagen” is wanneer u vooral massa vervoert. Denk hierbij vooral aan grote lichte voorwerpen.

Kijk voor meer interessante blogs omtrent autorijden hier.

 

 

 

thumbnail_IMG-20171018-WA0020

Stan Buitendijk

Eigenaar Free2drive

Ik ben Stan Buitendijk, troste eigenaar van Free2drive. Samen Met mijn Compagnon Joost Danen streef ik naar een nieuwe, goedkopere manier voor het halen van een rijbewijs.

Stan Buitendijk

Mijn favorieten
VR Rijlessen
Bekijk de mogelijkheden
Sociale media
Partner
GamesGames

Bedankt voor je interesse!

Momenteel werken we hard om onze software nog realistischer te maken. Blijf op de hoogte door hieronder je e-mail in te vullen.