Kiezen van een rijschool

Klaar om te beginnen aan het halen van je autorijbewijs, maar weet je niet precies waar je op moet letten bij het kiezen van een rijschool? Dit deels afhankelijk van jou als persoon. Toch hebben we een aantal tips voor je, zodat het kiezen van een rijschool een beetje makkelijker word.

1. Is de rijschool een officiële rijschool?

Wanneer je een rijschool gaan kiezen is het erg belangrijk om te weten of de rijschool officieel erkent word vanuit de branche. Dit kan je doen bij de rijschoolzoeker van het CBR. Hier vind je alle officiële rijscholen in jou buurt en kan je kijken hoe zij scoren t.o.v. andere rijscholen.

2. Check het slagingspercentage van rijschool.

Bij de keuze voor een rijschool is het ook slim om te kijken naar hoe goed een rijschool scoort, of terwijl hoeveel leerlingen die examen doen slagen. Hiervoor is het slagingspercentage per rijschool toegevoegd door het CBR. Dit percentage wordt als volgt berekend: aantal geslaagden van een rijschool / totaal aantal examens dat de rijschool aanvraagt bij het CBR x 100%. Let wel op dat het niet per definitie  een goede rijschool is wanneer zij een hoog slagingspercentage. Hiervoor moet je ook kijken naar het aantal examens en het gemiddelde aantal lessen bij een rijschool.

3. Wat betaal je per les/pakket?

Een rijles kost anno 2021 gemiddeld €42 (Kosten rijbewijs halen, CBR). Daar waar het gemiddelde kostenplaatje voor het halen van een rijbewijs ligt rond de €2400 is het wel zo prettig om vanaf het begin een goede keuze te maken. Vergelijk de prijzen van rijscholen met elkaar en kijk ook naar de pakketten die zij aanbieden. Let wel op dat goedkope uurtarieven niet altijd leiden tot een goedkoper rijbewijs. Dat hangt van veel meer zaken waaronder de rijinstructeur, je leertempo en de verbondenheid met de rijschool

4. Voel je verbonden met je rijschool.

Het kiezen van een rijschool hang naast de prijs en de kwaliteit van de rijschool, voor een groot deel van jezelf af. Wil jij graag lessen in die luxe lesauto van rijschool A of ken jij de rijinstructeur van rijschool B erg goed en kan je daar een leuk prijsje mee afspreken. Het kan allemaal, maar het belangrijkste is dat jij je goed voelt bij jou rijschool. Dit kan je vooraf testen door bij een aantal rijscholen een proefles te nemen. Zo voorkom je dat je na een aantal lessen wil switchen en kom je niet voor verrassingen te staan.

5. Bekijk de ervaringen van voorgangers.

Al hoewel je niet altijd naar anderen moet luisteren is het wel verstandig om de meningen van andere eens te bekijken over rijscholen. Neem bijvoorbeeld landelijke rijopleiders. Zij kunnen over het algemeen een goede naam hebben, maar misschien zit er bij jou in de buurt nou net die ene die een stuk minder is. Je kan online zoeken op reviews maar vraag het ook eens aan je neef, nicht, buurjongen, leraar of vriend van je. Mensen die dicht bij jou staan kennen jou en kunnen je het beste adviseren voor je keuze. Onthoud wel, iedereen is anders en voelt zich op een andere manier fijn bij bepaalde dingen. Dat geldt ook bij het kiezen van een rijschool.

 

Liever snel je rijbewijs halen? Lees dan ook eens “Snel je rijbewijs halen“.

thumbnail_IMG-20171018-WA0020

Stan Buitendijk

Eigenaar Free2drive

Ik ben Stan Buitendijk, troste eigenaar van Free2drive. Samen Met mijn Compagnon Joost Danen streef ik naar een nieuwe, goedkopere manier voor het halen van een rijbewijs.

Stan Buitendijk

Mijn favorieten
VR Rijlessen
Bekijk de mogelijkheden
Sociale media
Partner
GamesGames

Bedankt voor je interesse!

Momenteel werken we hard om onze software nog realistischer te maken. Blijf op de hoogte door hieronder je e-mail in te vullen.