Praktijkexamen voor je autorijbewijs

Het op mogen gaan voor je praktijkexamen van je autorijbewijs brengt voor velen in eerste instantie een hoop euforie. Je kan  jezelf nu ook mentaal gaan voorbereiden op je rijexamen. Echter blijft dit niet voor iedereen een feestje, sommigen raken juist extra gespannen wanneer ze het woord examen horen. Een beetje van die spanning voor je zelf wegnemen kan door vooraf te lezen over wat je te wachten staat. Je kan het praktijkexamen namelijk ook zien als je laatste rijles, alles heb je al velen geoefend.

Voorbereiding praktijkexamen

Voor je op kan gaan voor je praktijkexamen moet je al van alles kunnen en weten. Hiervoor heb je al velen rijlessen gevolgd, een theorie examen gehaald en beheers je vele verschillende soorten bijzondere verrichtingen.

Afhankelijk van hoe snel je leert is het aan te raden op tijd te beginnen met je theorie examen. Het komt regelmatig voor dat rijschoolhouders leerlingen achter de broek aan moeten zitten. Voor je je theorie gehaald hebt kan je NIET op voor je praktijkexamen. Daarnaast kan je jezelf voor je officiële praktijk wat stress wegnemen wanneer je van jezelf weet dat je bijvoorbeeld moeite hebt met bijzondere verrichtingen. Je deze namelijk niet te doen wanneer je deze al succesvol behaald hebt tijdens je tussentijdse toets (meer over de tussentijdse toets hier).

De dag van de waarheid

De dag van het praktijkexamen voor je autorijbewijs is een feestje waar je zo lang naar toegewerkt hebt, toch? In ieder geval heb je er tijd in geïnvesteerd en gedurende een langere periode naar toegewerkt. De vraag is dan of je ook weet waar je je precies op heb voorbereid?

Op naar het CBR

Niet ieder praktijk examen is precies hetzelfde. Sterker nog eigenlijk is ieder examen anders en zijn alleen de grote lijnen hetzelfde. Wat rijscholen vaak aanraden is om nog één les te nemen precies voor je praktijkexamen. Dit doen zij om jou alvast in de flow te krijgen. Verwacht niet dat hier alles goed gaat, want dit kan misschien wel je meest slechte rijles zijn die je in een paar weken gehad hebt. Tijdens deze les is fouten maken nog niet zo erg, alles wat minder gaat zal je scherper maken tijdens je examen. Ten tweede geven de meeste instructeurs vlak voor je het CBR binnen gaat, nog een aantal tips en weetjes mee. Denk hierbij aan profiel van je banden, het minimale oliepeil, betekenis van onderdelen onder de motorkap of wat persoonlijke tips. Dit doen ze omdat de examinatoren van het CBR, voor je de auto in stapt /  voor je wegrijdt, je wel eens iets kunnen vragen hierover. Iets wat een examinator ook nog wel eens durft te vragen is om een kenteken voor te lezen op enige afstand, dit doen je om te checken of je zicht op afstand in orde is. Het gaat dan meestal om een auto op een meter 30/40 meter van je vandaan.

Begin van het examen

Eenmaal binnen word je aan je examinator voor gesteld. Onthoud elke examinator is anders, maar ga ten allertijden uit van je eigen kunnen. Je rijinstructeur zal je niet op examen sturen al je hier nog niet klaar voor bent. Dit zou zelfs ten kosten gaan van het slagingspercentage van zijn/haar rijschool. De examinator checkt binnen je identiteitsbewijs om er zeker van te zijn of jij degene bent die deel gaat nemen aan het examen. Daarna kunnen er nog een paar persoonlijke vragen gesteld worden om je op je gemak te stellen. Ook heb je de keuze of je rijinstructeur mee gaat. Dit kan ik ten allertijden aanraden, omdat je die dan de examinator een beetje kan controleren of gewoon lekker kan babbelen met de examinator,  zodat jij je volledig op de weg kan focussen.

Het examen

Uiteindelijk duurt je praktijkexamen ongeveer een half uur. Je zal hierbij zelfstandig naar een vooraf ingevoerde bestemming rijden op navigatie. De examinator let hierbij onder meer op de beheersing van de auto, kijkgedrag en voorrang verlenen. Al met al niet veel anders als wat je rijinstructeur ook doet. Zenuwachtig worden is dus niet nodig, zelfs niet mocht er iets mis gaan. Een slippertje betekend niet dat je gelijk gezakt bent en zolang de examinator geen ingreep hoeft te doen kan je jezelf altijd nog herpakken.

Geslaagd of Gezakt?

Eenmaal terug op het startpunt zal de examinator eerst aan jou vragen wat je er zelf van vond en mag je een zelfreflectie invullen. Gelijk daarna krijg je de uitslag. Mocht je te horen krijgen dat het nog niet voldoende was (wat allerlei redenen kan hebben) dan kan je op zijn vroegst na 2 weken opnieuw examen doen, mits er genoeg plek is bij het CBR. Wanneer je gezakt bent doormiddel van een ingreep dan duurt het iets langer voor je opnieuw op examen kan, minimaal 6 weken om precies te zijn. Mocht je nou al vaker gezakt zijn vanwege bijvoorbeeld stress, dan bestaat er ook een speciaal examen.

Dat is natuurlijk niet waar we vanuit gaan. Als je geslaagd bent kan je de dag nadat je geslaagd bent je rijbewijs aanvragen bij het gemeentehuis. Je rijbewijs kan je dan binnen een aantal werkdagen ophalen. Vanaf dat moment ben je “ready to go”.

thumbnail_IMG-20171018-WA0020

Stan Buitendijk

Eigenaar Free2drive

Ik ben Stan Buitendijk, troste eigenaar van Free2drive. Samen Met mijn Compagnon Joost Danen streef ik naar een nieuwe, goedkopere manier voor het halen van een rijbewijs.

Stan Buitendijk

Mijn favorieten
VR Rijlessen
Bekijk de mogelijkheden
Sociale media
Partner
GamesGames

Bedankt voor je interesse!

Momenteel werken we hard om onze software nog realistischer te maken. Blijf op de hoogte door hieronder je e-mail in te vullen.