Virtual Reality in de Formule 1

Virtual Reality in de Formule 1

Iedereen is inmiddels wel bekend met de Formule 1, maar buiten het racen op de baan wordt er veel geracet door middel van Virtual Reality. In deze blog zal worden uitgelegd hoe dit in zijn werking gaat.

Race simulatoren en Formule 1

Wanneer F1 coureurs moeten racen op bijvoorbeeld een nieuw circuit wordt er voorafgaand aan de vrije trainingen getest op de simulator. Deze simulator bootst exact na hoe het circuit eruit ziet en hoe de auto reageert op het circuit. Dit wordt ook wel sim racen genoemd. Formule 1 coureurs maken gebruik van de simulator om het circuit te leren kennen wanneer het een nieuw circuit is.

Daarnaast wordt de simulator regelmatig gebruikt om de setup van de auto te testen. Hierbij wordt er gekeken naar de downforce levels die de auto het beste kan hebben. Maar bijvoorbeeld ook of er onder of overstuur is. Ook kan er gekeken worden naar de banden slijtage en het brandstofverbruik.

Tegenwoordig zijn de simulatoren zo realistisch dat het verschil met de realiteit haast niet te zien is. Het enige grote verschil is het feit dat de G-krachten niet te voelen zijn wanneer je in een simulator zit.

Echter hebben de coureurs tijdens het oefenen op de simulator geen VR-bril op. Wel zitten ze in een afgesloten omgeving met een groot scherm voor zicht. Er is dus niks anders dan de baan en de auto. Het is eigenlijk een grote VR omgeving.

Sim racen

Tegenwoordig wordt het sim racen zo vaak gedaan en is het zo realistisch dat er zelfs competities zijn waarbij spelers in een virtuele omgeving tegen elkaar racen. Zo zijn er bijvoorbeeld de Formule 1 Esports Series. Hierbij hebben alle Formule 1 teams 2 coureurs die voor dat team uitkomen en tegen de andere spelers en teams de strijd aan gaan. Echter is er wel 1 groot verschil met de ‘echte’ formule 1. Dat is namelijk dat alle auto’s aan elkaar gelijk zijn. Zo was Alfa Romeo in 2020 tweede geworden in de constructeurs, daar waar ze in de echte wereld slechts 8ste zijn geworden (F1Esports, 2020).

Vanwege het coronavirus hebben hierbij coureurs als George Russell, Lando Norris en Alexander Albon al een virtuele grand prix tegen elkaar gereden. VR is momenteel erg populair en ook jij kan online tegen andere mensen gamen. Dit is mogelijk via bijvoorbeeld de F1 game. Ook zijn er andere games zoals Assetto Corsa, Project CARS, Gran Turismo, etc. waar je tegen elkaar kan racen.

 

thumbnail_IMG-20171018-WA0020

Stan Buitendijk

Eigenaar Free2drive

Ik ben Stan Buitendijk, troste eigenaar van Free2drive. Samen Met mijn Compagnon Joost Danen streef ik naar een nieuwe, goedkopere manier voor het halen van een rijbewijs.

Stan Buitendijk

Mijn favorieten
VR Rijlessen
Bekijk de mogelijkheden
Sociale media
Partner
GamesGames

Bedankt voor je interesse!

Momenteel werken we hard om onze software nog realistischer te maken. Blijf op de hoogte door hieronder je e-mail in te vullen.