Rijlessen in Duitsland en België? Zo gaat het in onze buurlanden.

Er zijn verschillende redenen waarom mensen in onze buurlanden gaan oefenen. Maar hoe zien de rijlessen in Duitsland en België er eigenlijk uit. Wij hebben het voor je uitgezocht in deze blog.

Duitsland

In Duitsland zit het als volgt. Net als in Nederland bestaat het rijexamen uit een theorie en een praktijk gedeelte. De manier waarop je klaar gestoomd word voor deze examens verschilt wel heel erg met de manier zoals in Nederland. In Duitsland heb je bijvoorbeeld verplichte theorie lessen. Je krijgt een aantal weken op rij les (meestal op de rijschool en afhankelijk van hoeveel uur per week) over de (Duitse) verkeersregels.

Het andere deel is je praktijk. Voor dit examen gelden, net als voor het theorie, een aantal verplichte zaken. Eén van deze verplichten onderdelen is een verplichte EHBO-cursus. Als je deze al hebt hoef je dit niet opnieuw te halen. Wat daar nog wel bijkomt is een verplichte oogtest, 3 lessen na zonsondergang, 4 snelweg (autobahn) lessen en 5 lessen buiten de bebouwde kom. Met alleen al de verplichte lessen zit je dus op 12 lessen.

Wat voor Duitsland het grote verschil maakt is dat je hier kan oefenen op een soort oefenterrein, ook wel verkehrsübungsplatz genoemd. Hier zijn velen bijzondere verrichtingen kort op elkaar en je mag hier niet harder dan 30 kilometer per uur. Ook heb je hier te maken met andere verkeer alleen het grote voordeel is dat je veel goedkoper uit bent. Hoe dit kan? Je oefent hier met iemand die al minimaal 5 jaar zijn/haar rijbewijs heeft en in een eigen auto. Extra informatie over het exporteren van een auto naar Duitsland vind je op exporterennaar.nl.

Als je dan dit allemaal gehaald hebt kan je eindelijk “voll gass uber den autobahn”!

België

In België is, in tegenstelling tot in Nederland, het volgen van rijlessen bij een rijschool niet verplicht. Dit houdt in dat ouders of andere familieleden jou rijinstructeur mogen zijn (lees ook: rijden zonder rijbewijs). Dit wordt ook wel een ‘vrije opleiding’ genoemd. Een vereiste van de ‘vrije opleiding’ is dat de gekozen rijinstructeur is minimaal 8 jaar in het bezit van een rijbewijs. Daarnaast moet de leerling een VRB aanvragen. Dit is een voorlopig rijbewijs dat voor 36 maanden geldig is, hierbij moet de leerling het theorie examen al gehaald hebben. Dit bestaat uit 12 uur aan verplichte theorielessen.  Tot slot is het een vereiste om een sticker met ‘L’ duidelijk op je auto te hebben staan.

Daarbij is het soms ook handig om een lesauto te huren. Dit biedt meer mogelijkheden voor de bijrijder, zoals het hebben van een pedalen om in te kunnen grijpen wanneer er een fout wordt gemaakt.

De mogelijkheid om net als in Nederland bij een rijschool te oefenen is er uiteraard ook.

Meer willen weten over rijlessen in Duitsland of België? Kijk dan ook eens op www.rijschoolpro.nl 

 

 

thumbnail_IMG-20171018-WA0020

Stan Buitendijk

Eigenaar Free2drive

Ik ben Stan Buitendijk, troste eigenaar van Free2drive. Samen Met mijn Compagnon Joost Danen streef ik naar een nieuwe, goedkopere manier voor het halen van een rijbewijs.

Stan Buitendijk

Mijn favorieten
VR Rijlessen
Bekijk de mogelijkheden
Sociale media
Partner
GamesGames

Bedankt voor je interesse!

Momenteel werken we hard om onze software nog realistischer te maken. Blijf op de hoogte door hieronder je e-mail in te vullen.