Dit wordt er gedaan tegen faalangst tijdens het rijexamen.

Faalangst tijdens het rijexamen.

Iedereen heeft wel gezonde spanning voor het rijexamen, maar wat wordt er gedaan tegen faalangst tijdens het rijexamen. Hieronder wordt het uitgelegd.

Faalangst rijexamen

Wanneer je faalangst heb voor het rijexamen kan je een zogeheten faalangstexamen aanvragen. Dit doe je via je rijschool, deze reserveert het faalangstexamen voor jou. Voor het faalangstexamen heb je 80 minuten de tijd. Van deze 80 minuten zijn 35 minuten de daadwerkelijke examenrit. De overige 45 minuten zijn een time-out om goed tot rust te komen. Uiteindelijk wordt er hetzelfde van je verwacht als bij het normale rijexamen.

De kosten bij een faalangstexamen liggen iets hoger. Namelijk €158,00 voor een examen. Hierbij kost het normale praktijkexamen €112,75 (ANWB, 2020).

Wanneer kom je voor een faalangst rijexamen in aanmerking?

Het faalangstexamen is voor mensen die angst hebben voor het falen van een examen. Natuurlijk kijkt hierbij je rijcoach van de ANWB rijschool tijdens het lessen met je mee en zal hij of zij het advies geven om voor dit speciale examen te kiezen als je last hebt van angst tijdens de rijlessen.

Tips tegen faalangst voor het rijexamen

Tip 1: Focus op positieve dingen. Het meenemen van positieve gedachten kan er voor zorgen dat je relaxter het examen in gaat. Denk bijvoorbeeld aan punten waar jij goed in bent bij het rijden, bijvoorbeeld de bijzondere verrichtingen of het rijden op de snelweg. Probeer hierbij niet aan jezelf te twijfelen, maar ga juist uit van je krachten. Niemand kan het examen perfect doen.

Tip 2: Fouten mogen gemaakt worden. Zoals in de vorige tip aangegeven doet niemand een perfect rijexamen. Iedereen maakt wel kleine foutjes. Zo ging ik zelf te vaak naar rechts op de snelweg en gaf ik iemand voorrang die geen voorrang had (waar het overige verkeer niet door werd gehinderd). Ook zag ik een zijstraat over het hoofd. Ondanks deze ‘kleine’ foutjes had ik het rijbewijs wel gehaald. Een foutje houd dus niet in dat je direct bent gezakt voor je rijexamen.

Tip 3: Kom goed voor de dag. Zorg ervoor dat je fit begint aan je examen. Ga hierbij de dag van tevoren op tijd slapen en eet gezond. Dit heeft namelijk veel invloed op je concentratie tijdens het examen. Het innemen van kalmeringstabletten of medicijnen wordt afgeraden door de ANWB. Dit vanwege het feit dat je niet weet hoe je lichaam hierop reageert en dit kan een negatief effect hebben op je alertheid. Dit risico wil je dus niet nemen.

Voor andere informatie over de redenen waarom mensen het examen niet halen kan je deze blog lezen.

Voor meer informatie over rijlessen kunt u hier terecht.

thumbnail_IMG-20171018-WA0020

Stan Buitendijk

Eigenaar Free2drive

Ik ben Stan Buitendijk, troste eigenaar van Free2drive. Samen Met mijn Compagnon Joost Danen streef ik naar een nieuwe, goedkopere manier voor het halen van een rijbewijs.

Stan Buitendijk

Mijn favorieten
VR Rijlessen
Bekijk de mogelijkheden
Sociale media
Partner
GamesGames

Bedankt voor je interesse!

Momenteel werken we hard om onze software nog realistischer te maken. Blijf op de hoogte door hieronder je e-mail in te vullen.