De THT datum van een rijbewijs

Voedsel heeft een “Tenminste Houdbaar Tot” (THT) datum, maar hoe zit dat bij een auto rijbewijs? Kan deze verlopen (bijvoorbeeld door leeftijd) en moet ik dan opnieuw examen doen of krijg ik automatisch een nieuwe opgestuurd? 

Een auto rijbewijs is een mooi bezit. Het geeft vaak een gevoel van vrijheid en trots wanneer je hem net gehaald hebt. Je kan bijna overal heen waar je wil en bent niet meer afhankelijk van anderen. Die roze pas kan een wereld van verschil met zich meebrengen, zowel privé als in je carrière.

Aanvragen eerste rijbewijs

18 jaar of ouder

Ben jij net geslaagd voor je auto rijbewijs (B) en ouder dan 18 jaar, dan kan je de dag nadat je geslaagd bent naar het gemeentehuis om je rijbewijs aan te vragen. Hiervoor heb je nodig een kleurenpasfoto en een geldig identiteitsbewijs. Dit rijbewijs heeft een geldigheid van 10 jaar. In sommige gemeenten bezorgen ze het rijbewijs thuis, maar in de meeste gemeentes kan je binnen een aantal dagen (meestal 5)  het pasje ophalen bij het gemeentehuis. Let wel op dat je niet zelf naar het gemeentehuis toe rijdt, want je mag pas een voertuig besturen als je het pasje in bezit hebt.

17 jaar

Nog geen 18 maar al wel geslaagd voor je auto rijbewijs? Gefeliciteerd, je behoort tot de 8% (Meer autorijbewijzen, minder brommers bij 17-jarigen, CBS) van de 17-jarigen die zijn zou mogen autorijden. Toch zit daar een maar aan verbonden. Je MAG autorijden, maar nog NIET zonder iemand die al minimaal vijf jaar in bezit is van een rijbewijs. Je moet dan namelijk eerst een begeleiderspas aanvragen voordat je het rijbewijs kan aanvragen. Deze hoef deze nog niet in bezit te hebben om een rijbewijs aan te vragen, alleen de registratie tot aanvraag is genoeg. Dit rijbewijs heeft een geldigheid van 10 jaar.  Het systeem van rijden onder de 18 jaar heet 2toDrive. Redenen om te kiezen voor een begeleiders pas lees je in de blog “Het belang van blijven rijden na het behalen van je rijbewijs“.

Houdbaarheid van een rijbewijs

THT datum van een rijbewijs onder normale omstandigheden.

Je eerste auto rijbewijs heeft een geldigheid van 10 jaar. Dat geldt niet voor ieder rijbewijs, maar dus wel bij je rijbewijs B. Er zijn uitzonderingen waarbij een rijbewijs voor een kortere periode word uitgegeven. Dit kan op grond op grond van medische redenen of in verband met leeftijd. Wanneer dit het geval is dan moet de aanvrager ‘Verklaring van Geschiktheid’ (VvG) inleveren. Het CBR bepaalt dan de geldigheidsduur van het nieuwe rijbewijs.

THT datum van een rijbewijs onder bijzondere omstandigheden.

Wanneer je al langere tijd in bezit bent van een auto rijbewijs kan het voorkomen dan je een rijbewijs  met verkorte geldigheid bezit. Dat wil zeggen dat het rijbewijs geen 10 jaar, maar bijvoorbeeld maar 5 jaar geldig is. Dit komt veel voor bij ouderen. Mensen in de leeftijd tussen 65 en 70 jaar krijgen bij vernieuwing een rijbewijs tot hun vijfenzeventigste verjaardag. Is iemand tussen 70 en 75 jaar oud, dan wordt er een rijbewijs voor vijf jaar afgegeven. Vanaf 75 jaar moet bij iedere vernieuwing van het rijbewijs een Verklaring van Geschiktheid zijn toegekend. De gemeente geeft dan een rijbewijs af voor 5 jaar, tenzij het CBR een beperkte geldigheidsduur vaststelt (Geldigheid rijbewijs, RDW).

Tevens heb jij voordat je je eerste rijbewijs hebt gehaald al een “eigen verklaring” moeten inleveren. Hierin heb je ook moeten aangeven wanneer er medische zaken mee tellen in je situatie. Ook dit kan van invloed zijn op de houdbaarheid van je rijbewijs.

 

thumbnail_IMG-20171018-WA0020

Stan Buitendijk

Eigenaar Free2drive

Ik ben Stan Buitendijk, troste eigenaar van Free2drive. Samen Met mijn Compagnon Joost Danen streef ik naar een nieuwe, goedkopere manier voor het halen van een rijbewijs.

Stan Buitendijk

Mijn favorieten
VR Rijlessen
Bekijk de mogelijkheden
Sociale media
Partner
GamesGames

Bedankt voor je interesse!

Momenteel werken we hard om onze software nog realistischer te maken. Blijf op de hoogte door hieronder je e-mail in te vullen.