De meest voorkomende verkeersongevallen per leeftijdscategorie.

Het bezitten van een rijbewijs voelt vaak voor velen als een beetje extra vrijheid. Je kan makkelijk, snel en zelfstandig van a naar b. Echter ben je niet de enige op de weg en juist dat zorgt ervoor dat je ten allertijden alert met blijven. Zeker wanneer je weet dat bij ongeveer 25% van alle verkeersongevallen een auto betrokken is.  Ik zal de meest voorkomende verkeersongevallen met je bespreken.

Jongeren (18-24)

Jongeren behoren al jarenlang tot de top 3 van meest betrokken bij een verkeersongeval (Rijkswaterstaat, 2020), maar wat is hier de reden van? Te snel afgeleid, te nonchalant of toch te weinig ervaring? Volgens onderzoek van het SWOV zijn jonge beginnende automobilisten oververtegenwoordigd bij eenzijdige ongevallen (ongevallen waarbij geen andere partij betrokken was), ongevallen na verlies van controle, nachtelijke ongevallen, ongevallen buiten kruispunten, ongevallen buiten bebouwde kom en ongevallen waarbij zij op een kruispunt moeten afslaan tegen het tegemoet rijdende verkeer in. 

Oorzaken van deze ongelukken verschillen maar de 10 laatste jaar neemt vooral het mobiel gebruik in de auto toe. Daar tegenover zien we juist dat het rijden onder invloed steeds verder afneemt. Dit heeft onder andere te maken met algemene normen die veranderd zijn en de steeds strengere aanpak tegen alcohol.

Volwassenen (65-)

Bij deze leeftijdscategorie zou ervaring in mindere maten een rol spelen. Bestuurders uit deze categorie hebben vaak al een aantal jaar hun rijbewijs  of zijn zelfs al af van hun beginnersrijbewijs. Dit is iets wat verzekeraars ook weten en rekenen dit door in de premie van je autoverzekering. Je kan in deze periode een no-claim korting opbouwen wanneer je schade vrij rijdt. Dit verscheelt echter per verzekeringsmaatschappij.

Toch gebeuren er in deze leeftijdscategorie ook maar genoeg ongelukken. Dat heeft veel al te maken omdat de mensen uit deze leeftijdscategorie veruit het meeste onderweg zijn. Ze gaan naar hun werk, de kinderen ophalen of gewoon op bezoek bij een bekende. De meest voorkomende oorzaken in deze categorie zijn andere verkeersongevallen,  overschrijding van het snelheidslimiet en afleiding van de bestuurder. Echter is zeker ook het mobiel gebruik in deze categorie een groot probleem.

Ouderen (65-79)

Een andere groep in de top 3 van meest voorkomende verkeersongevallen per leeftijdscategorie zijn de 65-plussers. Ondanks dat deze mensen vaak al jaren ervaring hebben met autorijden staan zij al jaren aan kop in deze top 3. Wat is dan wel de reden? De meest voorkomende reden binnen deze categorie is angst bij auto te rijden. Waar dit bij net geslaagde bestuurders ook soms het geval is (lees meer) zullen word dit onder deze categorie vaak juist alleen maar erger.

Ouderen (80+)

Tot slot dan de 80-plussers. Deze mensen hebben al een heel leven achter zich. Ze hebben al jarenlang gewerkt en hun lichaam begint steeds verder op te raken. Dat is dan ook vaak de oorzaak van betrokkenheid bij een auto ongeluk.

Meer hierover lees je in “De tht datum van een rijbewijs“.

 

 

thumbnail_IMG-20171018-WA0020

Stan Buitendijk

Eigenaar Free2drive

Ik ben Stan Buitendijk, troste eigenaar van Free2drive. Samen Met mijn Compagnon Joost Danen streef ik naar een nieuwe, goedkopere manier voor het halen van een rijbewijs.

Stan Buitendijk

Mijn favorieten
VR Rijlessen
Bekijk de mogelijkheden
Sociale media
Partner
GamesGames

Bedankt voor je interesse!

Momenteel werken we hard om onze software nog realistischer te maken. Blijf op de hoogte door hieronder je e-mail in te vullen.