Zakken voor je praktijk examen

De 5 belangrijkste redenen dat jongeren zakken voor hun praktijk examen auto.

Maar liefst 50,09% (2019, CBR) van de mensen zakken na hun eerste praktijk examen (auto). Van dat percentage zakt nog eens een keer 48,31% (2019, CBR). Daarbij in gedachten houdende dat een gemiddeld rijbewijs €2400 kost wil je natuurlijk zo snel mogelijk slagen. 

 

Kijken, kijken en nog eens kijken…

Redenen die je vaak hoort terugkomen van zakkers zijn: Kijkgedrag, voorzichtig rijden, bijzondere verrichtingen, plaats op de weg en faalangst. Het ‘overdreven’ kijken zoals veel mensen zeggen is hierbij veruit de meest voorkomende reden. Heel wat leerlingen zakken omdat de examinator ze niet goed ziet kijken, ook al heb je allang gezien dat je door kan of moet stoppen. Dit is een van de snelst mogelijk aanleerbare punten, zeker wanneer je de auto goed onder controle hebt. Aan de andere kant is het ook één van de moeilijkste aspecten, omdat je jezelf continu moet concentreren.

Bijzondere (moeilijke?) verrichtingen

Kijk je bij voorbaat al op tegen de bijzondere verrichtingen op je eindexamen? Probeer dan het tussentijdse examen. Dit is een soort oefenexamen waarbij je de bijzondere verrichtingen al een keer kan oefenen. Als je dit succesvol doet, hoef je deze op je echte examen niet meer te doen en kan je je volledig focussen op de rit van je leven.

Waar op de weg

Tijdens de rit van je leven is het belangrijk dat je een goede wegligging hebt. Let hierbij vooral op  de volgende 4 punten:

  1. Houd voldoende afstand met je voorganger
  2. Neem een bocht binnen de lijnen
  3. Rijd niet continu links, hiermee voorkom je dat harder rijdende auto’s moeten remmen.
  4. Pas op dat je niet te dicht langs stilstaande voertuigen rijdt.

TE voorzichtig rijden

Een andere reden is te voorzichtig rijden. Dit wil zeggen dat je vaak te lang stilstaat bij drukke punten of onnodig voorrang geeft aan anderen. Kies je moment en ga ervoor (Interne link dag van je leven). Dat wil niet zeggen dat je zomaar door kan rijden of gas bij moet geven, want veiligheid blijft het aller belangrijkste.

Last van faalangst?

Tot slot is er dan nog faalangst. Faalangst is niet alleen bij het praktijk examen voor de auto maar komt in alle vormen van examens terug. Om hier beter mee om te leren gaan kan je allerlei cursussen volgen, maar speciaal voor het praktijk examen zijn er ook faalangst examens. Deze kosten gemiddeld €200 euro en hiervoor krijg je dan een examinator die is getraind om mensen met faalangst te begeleiden/op hun gemak te stellen. Ook krijg je een time-out mogelijkheid.

Ondanks al deze redenen kan het natuurlijk altijd gebeuren dat je gewoon niet je dag hebt. Ga daarom, zeker op de dag voor je examen, op tijd naar bed zodat je fit bent voor ‘de rit van je leven’.

Kijk voor meer interessante blogs omtrent rijlessen hier.

thumbnail_IMG-20171018-WA0020

Stan Buitendijk

Eigenaar Free2drive

Ik ben Stan Buitendijk, troste eigenaar van Free2drive. Samen Met mijn Compagnon Joost Danen streef ik naar een nieuwe, goedkopere manier voor het halen van een rijbewijs.

Stan Buitendijk

Mijn favorieten
VR Rijlessen
Bekijk de mogelijkheden
Sociale media
Partner
GamesGames

Bedankt voor je interesse!

Momenteel werken we hard om onze software nog realistischer te maken. Blijf op de hoogte door hieronder je e-mail in te vullen.