3 Redenen waarom het halen van een rijbewijs duur is.

Wil jij je rijbewijs halen maar heb je niet genoeg geld hiervoor? Je zou je ouders lief aan kunnen kijken, extra kunnen gaan werken of vooraf oefenen met een bekende op een afgelegen weg (lees ook: “Mag ik rijden zonder rijbewijs“). Al is dat laatste niet helemaal legaal, toch gebeurd dit maar al te vaak. Dit kan je een proces verbaal opleveren en eventueel ook nog een hoge boete. Toch zonde zeker wanneer je toch al eet dat het rijbewijs duur kan zijn. Maar waar ligt dat aan?

Rijlessen

Iedereen die een rijbewijs wil halen moet hiervoor oefenen. In Nederland doe je dat bij een rijschool die je overigens zelf uit kan kiezen (Lees ook: “Hoe kies je de beste rijschool“). Hoeveel lessen je nodig hebt hangt af van meerdere aspecten. Dat kan liggen aan de rijschool, de plaats waar je lest, je al eerder een ander rijbewijs gehaald hebt, de examinator of natuurlijk aan je zelf.

Het gemiddeld aantal lesuren dat over heel Nederland per leerling genomen wordt ligt rond de 40 (CBR, 2020). Daar tegenover staat een gemiddeld tarief van €42 per uur, wat betekend dat je in je begroting voor een rijbewijs al snel rekening kan houden met een kleine €1700,-. Gelukkig bieden bijna alle rijscholen pakketen aan die het vaak iets goedkoper maken.

Theorie

Denk je na zoveel lessen al klaar te zijn voor je praktijkexamen? Vergeet dan niet dat je eerst je theorie examen moet doen. Een los theorie examen kost €34,50, maar denk niet dat je dat zomaar even doet want elke keer extra kost je ook €34,50 extra. Je hierop voorbereiden is dus geen slecht advies. Dit kan je doen door te leren vanuit een theorieboek. Een “gratis” tip, leen dit boek van je instructeur als dat mogelijk is. Zo niet, een officieel theorieboek kost je €26,50 bij Bol.com.

Geen zin om hiervoor te leren vanuit een boek? Gelukkig voor jou zijn en dan ook dagcursussen, aangeboden door verschillende bedrijven. Dit kost je gemiddeld een kleine €100,- maar dan krijg je daar vaak wel een lunch bij ;p.

Praktijk examen

Tot slot ga jij de les geven, althans dat is dan de bedoeling. Al die lessen (x€42) en studie uren moet zich nu gaan belonen. Voor dit examen ben je aan het CBR  €112,75 verschuldigd. Daarnaast betaal je aan je rijschool een bedrag voor administratiekosten, het gebruik van de lesauto en de aanwezigheid van de instructeur tijdens het examen. Houdt daarom minimaal rekening met zo’n €150,- want je hoeft maar 1 fout te maken en je kan op herexamen. Hierbij komen dan vaak ook weer een aantal lessen omdat je anders uit “de flow” raakt.

Totale kostenplaatje

Als je denkt dat je er met dit alles was vergeet je nog de kosten voor een gezondheidsverklaring, €37,80. Tel al deze kosten eens bij elkaar op en we zitten al snel op een kleine €2000,- waar, de gemiddelde kosten voor een rijbewijs, volgens CBR-onderzoek onder examenkandidaten in 2019 rond €2.400,- liggen. Op de vraag of het halen van een rijbewijs duur is, kan in ieder geval geantwoord worden: denk er dus niet te makkelijk over.

Voor mogelijkheden om goedkoper je rijbewijs te halen lees ook eens “Rijbewijs halen in onze buurlanden“.

 

 

thumbnail_IMG-20171018-WA0020

Stan Buitendijk

Eigenaar Free2drive

Ik ben Stan Buitendijk, troste eigenaar van Free2drive. Samen Met mijn Compagnon Joost Danen streef ik naar een nieuwe, goedkopere manier voor het halen van een rijbewijs.

Stan Buitendijk

Mijn favorieten
VR Rijlessen
Bekijk de mogelijkheden
Sociale media
Partner
GamesGames

Bedankt voor je interesse!

Momenteel werken we hard om onze software nog realistischer te maken. Blijf op de hoogte door hieronder je e-mail in te vullen.